Arhitectul din zilele noastre are nevoie de cunostinte din mai multe domenii, dincolo de cele de arhitectura, design, urbanism si cele tehnice de proiectarea si construirea cladirilor – arhitectul trebuie sa genereze concepte, intelegand psihologia si dimensiunea emotionala a clientilor, respectand principii de eficienta energetica, sustenabilitate, ca toate acestea sa convearga intr-o formula financiar-economica justa si fezabila. Bogdan Babici a inteles acest lucru si a reusit sa imbine, in proiectele lui, atentia fata de cerintele beneficiarilor cu preocuparea pentru integrarea in context, pentru protectia mediului inconjurator, pentru sustenabilitatea cladirilor.

O astfel de abordare o regasim la proiectul pentru pensiunea turistica Atra Doftana, premiata in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2011 si desemnata pensiunea anului 2013, in cadrul Galei Premiilor de Excelenta in Turism. Cladirea este remarcabila tocmai prin modul discret in care este implementata in context, fiind integrata in relieful locului, punandu-se in valoare reciproc, fiecare camera avand vedere spre lacul Paltinul din Valea Doftanei.

Pe arhitectul Bogdan Babici il intalnim adeseori in jurul nostru, in numeroasele spatii si cladiri unde si-a lasat amprenta cu discretie si pricepere: de la cladiri si spatii rezidentiale, de birouri sau hoteluri, la cele pentru infrastructura sportiva sau proiectele pentru spatii si piete publice, ambasade, dotari comunitare. Spune despre el ca este intr-un proces de continua dezvoltare si invatare, incercand sa inoveze in fiecare lucrare, sa promoveze sustenabilitatea si eficienta in toate proiectele, dar mai ales in cele publice. Considera ca trebuie constientizat cat mai rapid rolul arhitecturii ca vector de educare in randul populatiei, in special al celei tinere, si felul in care calitatea vietii depinde de calitatea spatiului construit.

„Sunt un arhitect intr-o permanenta transformare si invatare […], un cetatean care incearca sa se implice cat poate in problemele orasului, dincolo de dimensiunea profesionala, a propriului birou si a propriului business. ”

Sustenabilitatea este o responsabilitate pe care si-o asuma, iar un bun exemplu este spatiul Futura Offices, unul din primele proiecte ale firmei de arhitectura Tecon, detinuta de Bogdan Babici. Cladirea este in proportie de 85% reciclabila si a fost construita in mare parte din materiale recuperate, reciclate.

In acelasi timp, Bogdan Babici este de parere ca tehnologia si materialele inovatoare revolutioneaza si sprijina arhitectura, aducand un plus de eficienta si apreciere pe termen mediu si lung, reducand costurile de exploatare si intretinere si diminuand impactul asupra mediului.

Beneficiarii cer noi caracteristici pentru cladiri – sa fie cat mai green, certificate BREEAM, LEED, DGNB, sa consume putina energie, sa stie sa se adapteze la conditiile de mediu. Tehnologia vine in sprijinul arhitecturii.”

Interviu realizat de Ileana Raducanu pentru Design Stories.  Made in RO