Un arhitect este o persoana care se ocupa de proiectarea, design-ul si controlul calitatii unei cladiri. Cuvantul „arhitect” provine din latinescul „architectus”, care deriva din grecescul arkhitekton ( arkhi= sef + tekton = constructor)*. Stim ca serviciile unui arhitect sunt obligatorii prin lege atunci cand avem de construit sau de extins o cladire, dar nu sunt obligatorii atunci cand vine vorba de amenajari interioare care nu necesita autorizație de construcție.

Si daca legea nu ne obliga, atunci apare intrebarea: “Cand este si cand nu este cazul sa apelam la un arhitect?”. Pentru a raspunde, trebuie mai intai sa definim nevoile si asteptarile clientului, astfel incat acesta sa poata decide nevoia si importanta arhitectului in proiectul sau.

 

Nevoia de viziune

Primul pas al fiecarui proiect este clarificarea nevoilor si a asteptarilor – pe scurt, elaborarea unei teme de proiect. De multe ori, insa, pentru elaborarea temei de proiect, majoritatea are nevoie de un specialist pentru a pune intrebarile potrivite, pentru a crea povestea si contextul in care clientul sa-si poata exprima gandurile, pentru a gestiona emotia versus ratiunea si pentru a da sfaturi sau solutii in baza experientei.

O tema de proiect corecta, completa si sincer completata este baza unui proiect care sa corespunda din punct de vedere estetic, functional, si mai ales financiar. Abia in baza temei de proiect se poate trece la urmatorul pas, care consta in ilustrarea temei prin: schite, randari, mostre de materiale.

 

Nevoia de predictibilitate. Buget si timp

Asa cum am stabilit, la baza incadrarii in buget si timp a proiectului sta tema de proiect, dar asta nu este suficient. Fiecare alegere facuta in faza de design, achizitie sau executie are consecinte de buget si timp. Sunt multe cazuri in care executia incepe fara un design clar, o lista de materiale sau o lista completa de lucrari de constructie. Din pacate, toate aceste proiecte nu au decat un singur deznodamant: buget depasit si un termen neclar de finalizare.

Rolul arhitectului nu este numai acela de a realiza proiectul si de a intocmi bugetul corect si complet, dar si acela de a explica etapele fazei de proiectare si executie cu scopul estimarii unor timpi corecti.

Minimizarea riscurilor

 Orice proiect de constructie sau amenajare este purtator de riscuri, mai mari sau mai mici. Riscurile proiectului sunt date, in primul rand, de spatiul ce urmeaza a fi amenajat, daca acesta este unul deja amenajat si sunt necesare desfaceri, sau daca elementele structurale nu sunt intr-o stare foarte buna. Riscurile pot fi generate inclusiv de noua amenajare ce se doreste prin complexitatea acesteia, bugetul si termenul acordat sau cerinte explicite ale clientului.

Scopul arhitectului este, in primul rand, acela de a identifica aceste riscuri la inceputul proiectului, sau imediat ce acestea apar si sa ia toate masurile preventive sau corectoare. Un proiect in care riscurile negative nu se concretizeaza este un proiect desfasurat conform planificarii de timp si incadrat in bugetul estimat – de aceea, managementul riscurilor este foarte important.

Asteptari cu privire la eficienta procesului

Unul dintre motivele pentru care se apeleaza la un arhitect este dorinta ca intregul proiect sa se desfasoare cat mai lin pentru client, astfel incat efortul implicat sa nu se resimta. Totusi, ca acest drum sa fie astfel, trebuie sa intelegem ca un proiect de constructie sau amenajare este unul de echipa: intre arhitect si client. Desi arhitectul este cel responsabil de planificare si coordonare, el nu poate face asta de unul singur. Clientul trebuie sa fie implicat in proiect nu numai financiar, dar mai ales decizional, deoarece numai el poate decide ce isi doreste si ce are nevoie de la proiect, iar, in final, are decizia asupra propunerilor arhitectului.

In concluzie, este vorba despre un cumul de factori, plecand de la experienta arhitectului, termenii proiectului, planificare si coordonare, pana la implicarea partilor. Toti acesti factori trebuie sa functioneze in parametrii, pentru ca proiectul sa se desfasoare asa cum ar trebui.

Deducem, in final, ca rolul arhitectului in cadrul unui proiect este ceva mai complex decat in definitia de baza sau fata de ceea ce se cunoaste in general. Astfel, in baza rolului complet al arhitectului, fiecare poate trage concluzia necesitatii acestuia in proiectul sau.

*Wikipedia: https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Arhitect

    

Numele meu este Bogdan Banica, am absolvit Facultatea de Arhitectura in 2012, iar in 2011 am fondat biroul de arhitectura si design interior Atelier507. Experienta mea in domeniul constructiilor si mai ales a amenajarilor interioare incepe de la o varsta foarte frageda, deoarece vacantele din timpul scolii primare le petreceam in atelierul de mobila al tatalui meu, cat si pe santierele pe care acesta le avea. Din 2011, m-am specializat in amenajari interioare rezidentiale si comerciale, unde am fost implicat atat ca arhitect, cat si ca project manager.