Realizarea unui proiect de arhitectura presupune parcurgerea unor pasi logici, de la intocmirea temei de proiect pana la finalul executiei. Procesul de proiectare trebuie cunoscut foarte bine de catre arhitect si explicat la inceputul proiectului, astfel incat clientul sa stie ce urmeaza sa se intample si mai ales unde se afla pe durata proiectarii. Inceperea unui proiect fara aceste minime informatii este similara cu plecarea la drum cu masina fara a sti exact destinatia finala, locatiile intermediare prin care trec, sau, cel mai important, durata drumului.

Conform OAR (Ordinul Arhitectilor din Romania), etapele unui proiect pot fi in numar de 11, dar in functie de complexitatea proiectului, tipul proiectului (amenajare interioara / constructie civila) sau necesitatea obtinerii Autorizatiei de constructie, aceste etape pot fi reduse. Luand ca referinta un proiect de amenajare interioara care nu necesita Autorizatie de Constructie (legea 50/1991 art.11)  etapele principale ale unui proiect (dupa semnarea contractului) sunt:

  1. Faza de Analiza
  2. Faza de Concept
  3. Faza de Proiectare Tehnica
  4. Faza de Executie – unde arhitectul ofera asistenta

Desigur, aceste faze principale de proiectare pot fi suplimentate cu alte faze, precum bugetarea proiectului si optimizarea bugetului, servicii pe care studiourile le furnizeaza pentru majoritatea proiectelor.

1. FAZA DE ANALIZA

Este procesul in care proiectul se documenteaza prin tema de proiect intocmita cu beneficiarul, prin documentari tehnice si discutii cu specialistii implicati. Apoi, se releveaza (masoara) si evalueaza spatiului ce urmeaza sa fie amenajat. Tot acest proces poate dura intre cateva zile pentru un proiect mic si nu foarte complex, pana la saptamani, in cazul unuia mare si/sau complex. Este un proces foarte important si care nu poate fi facut in graba, deoarece orice informatie lipsa sau gresit documentata poate avea consecinte negative in urmatoarele faze si poate duce la costuri suplimentare sau termene prelungite de proiectare si executie.

2. FAZA DE CONCEPT

In aceasta faza, proiectul prinde viata.  Arhitectul intelege, evalueaza si filtreaza documentatia, dupa care, prin experienta profesionala si spiritul creativ, transforma o lista de cerinte si de constrangeri intr-un concept de amenajare coerent, sustenabil si cu valoare arhitecturala. Fiecare arhitect poate avea propriul proces de realizare a conceptului, cat si a programelor folosite in vederea ilustrarii lui, dar intotdeauna rezultatul creatiei este sub forma de imagine statica foto-realista (randare), ori de filmulet predefinit sau interactiv, in care beneficiarul poate vedea cum va arata spatiul amenajat. Cu ajutorul ilustratiilor, arhitectul isi prezinta si sustine conceptul de amenajare in fata clientului (o persoana sau un grup de persoane). Pe aceste materiale va incepe o serie de discutii, cu scopul acceptarii sau schimbarii a diverse elemente, numite revizii, pana la momentul in care conceptul de amenajare este acceptat in totalitate.

3. FAZA DE PROIECTARE TEHNICA

Proiectarea tehnica este transpunerea conceptului de amenajare in proiecte tehnice si detalii, realizate cu scopul bugetarii si executiei proiectului. Aici, experienta arhitectului este deosebit de importanta, nu numai prin prisma greselilor ce pot aparea, dar si datorita solutiilor ‘smart’ pe care acesta le poate gandi, astfel incat executia sa fie mai simpla, mai rapida si mai ieftina. Proiectul tehnic poate contine planse pentru executii de constructii, finisaje, mobilier la comanda, proiecte speciale, dar si proiectele arhitecturale pentru instalatii (electrice, sanitare etc), care stau la baza executiei proiectelor de specialitate ale inginerilor. Un alt document important ce rezulta din proiectul tehnic este lista de cantitati de materiale, unde toate produsele si operatiunile sunt cotate cantitativ. Acest ultim document sta la baza oricarei ofertari si a planificarii santierului.

4. FAZA DE EXECUTIE – ASISTENTA

Este faza unde lucrurile incep sa se schimbe, unde proiectul se implementeaza. Echipele contractate incep executia mobilierului la comanda, a proiectelor speciale, in timp ce constructorul incepe desfacerile, constructiile, finisajele, iar instalatorii monteaza instalatiile electrice si termice. Toate aceste etape au loc in baza proiectelor tehnice realizate. Dar cum niciun santier nu este perfect, toate aceste lucrari necesita asistenta, pe toata durata lor, din partea arhitectului, cu scopul de a optimiza unele lucrari chiar in timpul executiei lor. Acesta poate, de asemenea, modifica si adapta anumite solutii tehnice care nu pot fi puse in practica asa cum au fost proiectate initial. Aproape la fiecare lucrare intr-un spatiu sau intr-o cladire mai veche, in urma desfacerilor, apar tot felul de lucrari neprevazute ce trebuie executate, acestea avand parte de asistenta si proiectare din partea arhitectului.

Fie ca vorbim despre amenajare unui apartament, a unui spatiu de birouri sau de constructia unei cladiri, procesul si etapele de proiectare isi pastreaza ordinea si raman aproximativ aceleasi. Este responsabilitatea arhitectului ca acestea sa fie prezentate si explicate la inceputul proiectului, deoarece respectarea lor asigura succesul proiectului.

    

 

Numele meu este Bogdan Banica, am absolvit Facultatea de Arhitectura in 2012, iar in 2011 am fondat biroul de arhitectura si design interior Atelier507. Experienta mea in domeniul constructiilor si mai ales a amenajarilor interioare incepe de la o varsta foarte frageda, deoarece vacantele din timpul scolii primare le petreceam in atelierul de mobila al tatalui meu, cat si pe santierele pe care acesta le avea. Din 2011, m-am specializat in amenajari interioare rezidentiale si comerciale, unde am fost implicat atat ca arhitect, cat si ca project manager.