Domeniul amenajarilor interioare a cunoscut un avant puternic in ultimii ani, fapt ce a dus la aparitia multor furnizori de materiale de finisaje, produse de mobilier sau decoratiuni, toate cu scopul de a da o libertate cat mai mare arhitectului pentru a-si pune in aplicare ideile.

De-a lungul celor 10 ani de experienta, majoritatea spatiilor rezidentiale amenajate au fost apartamente sau case nou construite, unde interventia din punct de vedere constructiv sau al instalatiilor a fost minima, iar cerintele si nevoile clientului s-au rezumat la design si functionalitatea mobilierului. Acestea sunt genul de proiecte unde experienta si spiritul creativ se canalizeaza aproape in totalitate pe finisaje, mobilier, lumini si decoratiuni.

Exista, insa, si alte situatii, respectiv acele proiecte unde situl este vechi si sunt multe elemente ce trebuiesc reconstruite sau modificate, iar cerintele si nevoile clientului ies din sfera decorarii si amenajarii spatiului si intra in zona arhitecturii, impletita cu constructii si instalatii complexe. Aici, doar experienta arhitecturala si de constructii pot ajuta proiectantul sa gaseasca solutia optima la nevoia din tema de proiect. Unele situatii cu care ne-am confruntat de-a lungul timpului sunt:

Fonoizolare la nivel de studio muzical

Proiectul se desfasura intr-un bloc cu 4 etaje construit in jurul anului 1940, unde, dupa ce s-au facut decopertarile finisajelor existente, au fost descoperite o serie de probleme. Din fericire, blocul nu necesita consolidare si nici proiectul nostru de amenajare nu necesita interventii asupra compartimentarii interioare, asa ca problemele descoperite au putut fi rezolvate relativ usor. Doar ca, in momentul in care clientul a observat spatiul castigat in urma decopertarii, a completat cerintele sale cu nevoia de a-i izola fonic zona de zi la un nivel de aproximativ 80-90db. Izolarea trebuia facuta nu numai catre vecinii de pe acelasi etaj, cat si pentru cei de sus si de jos.

Datorita nivelului ridicat de izolare la care trebuia ajuns, solutiile clasice de vata minerala sau orice alt panou de absorbtie nu erau suficiente, mai ales ca aceste solutii nu sunt potrivite pentru pardoseala sau pentru izolarea frecventelor joase (bass). Solutia finala a fost gasita impreuna cu tehnicienii de sunet si tehnicienii de la un producator de rigips-carton. Aceasta a constat in construirea unor pereti si a unui tavan fals din placi de rigips-carton fono-izolatoare pe structura metalica, independenta de structura blocului din punct de vedere al vibratiilor transmise. Asta a insemnat montarea unor prinderi de cauciuc astfel incat vibratia sa nu fie transmisa prin structura la peretii de caramida si mai departe.

Pardoseala a fost una flotanta, pe acelasi sistem de prinderi de cauciuc, peste aceasta montandu-se o sapa si parchet stratificat. Sistemul fonoizolant din spatele peretilor de gips-carton si al pardoselii a fost calculat luand in considerare izolarea straturilor deja montate si a constat intr-un sistem de straturi de mai multe materiale, calculate cu scopul de a ajunge la nivelul dorit. In urma finalizarii, solutia propusa si implementata s-a dovedit a depasi asteptarile clientului.

Astfel de situatii pot aparea in orice fel de proiect rezidential sau comercial, unde clientul sa realizeze anumite nevoi sau oportunitati pe parcursul proiectului, iar misiunea arhitectului este de a consilia si a gasi solutiile optime pentru implementarea solutiei.

O motocicleta in camera de baieti

Un alt proiect foarte interesant a fost acela in care am avut de transformat un garaj adosat casei intr-un “boys’ room”. Scopul acelei camere era ca barbatul din familie sa poata petrece timp impreuna cu prietenii fara a-si deranja familia cu mirosul de tigara, muzica sau zgomot. Pe masura completarii temei de proiect, toate aceste cerinte ni se pareau normale si se completau – pana intr-un moment, in care ne-a spus clar ca doreste ca in acelasi spatiu sa-si parcheze una dintre motocicletele pe care le detine.

Solutia propusa a fost crearea unei structuri metalice, sub care motorul poate glisa pe o platforma speciala. A fost aleasa aceasta solutie pentru a marca si proteja zona in care motocicleta va fi parcata, dar si pentru a crea un spatiu de depozitare in partea superioara, dedicat unor diverse instalatii tehnice. Desi intreaga constructie pare facuta din metal, ea este realizata, de fapt, din placaj acoperit cu o foaie subtire de tabla, pentru a reduce greutatea generala, doar structura inferioara fiind realizata din metal. Pentru parcarea motocicletei in interior, dar si pentru a obtine lumina naturala, usa clasica de garaj a fost inlocuita cu o usa metalica realizata pe comanda cu deschideri multiple in functie de nevoie.

Indiferent care sunt cerintele sau asteptarile fiecaruia la inceputul unei amenajari, pe masura ce proiectul se dezvolta pot aparea cerinte si situatii speciale sau complexe, la care arhitectul trebuie sa raspunda cu solutii optime si creative. Aceste cerinte speciale sau situatii neprevazute cu atat mai mult risca sa apara in cazul amenajariilor in spatii vechi, sau in cazul unor bugete mari de executie, unde si asteptarile clientului sunt pe masura.

Astfel de situatii ce pot pune presiune pe arhitect nu sunt decat o oportunitate pentru acesta de a-si depasi limitele si a ajunge la un rezultat de care sa fie mandru.

 

    

 

Numele meu este Bogdan Banica, am absolvit Facultatea de Arhitectura in 2012, iar in 2011 am fondat biroul de arhitectura si design interior Atelier507. Experienta mea in domeniul constructiilor si mai ales a amenajarilor interioare incepe de la o varsta foarte frageda, deoarece vacantele din timpul scolii primare le petreceam in atelierul de mobila al tatalui meu, cat si pe santierele pe care acesta le avea. Din 2011, m-am specializat in amenajari interioare rezidentiale si comerciale, unde am fost implicat atat ca arhitect, cat si ca project manager.