Cosmin prepara de 11 ani cafea de specialitate, pe care a descoperit-o in urma unui periplu prin Marea Britanie. O simpla curiozitate s-a transformat in pasiune, dedicare si dorinta de a fi cel mai bun. Cosmin este unul dintre primii barista romani specializati in cafea de specialitate, iar cafeneaua Bandit Specialty Coffee Shop si prajitoria Kira Coffee sunt pasiunile care il definesc.

“Sustenabilitatea se afla la baza cafelei de specialitate” – Cosmin Mihailov

Exista o nevoie de sustenabilitate la nivel de ferma, deoarece fermierii sunt cei care se ocupa de calitatea boabelor de cafea, a varietatii acestora si a procesarii ulterioare. Relatia din ce in ce mai stransa dintre prajitori si fermieri s-a nascut din aceasta nevoie de sustenabilitate si a dus la dezvoltarea comunitatii din jurul fermelor. ­

Cafeaua verde livrata de fermieri ajunge la prajitoria Kira Coffee, acolo unde Cosmin isi pune in valoare cunostintele de chimie, termodinamica si cei 11 ani de experienta de barista, totul pentru a pregati cafeaua care ajunge in ceasca clientilor Bandit Specialty Coffee.

“Am vrut ca Bandit sa ne reprezinte cat mai bine” – Cosmin Mihailov

Designul spatiului in care Cosmin pregateste aproximativ 300 de variante de cafea de specialitate a fost realizat in colaborare cu un arhitect din Bucuresti. Spatiul a fost gandit in stil minimalist, dar incat sa faciliteze, de asemenea, interactiunea clientului cu barista-ul. Lemnul de stejar, lumina calda a neoanelor si tablourile cu arta urbana au fost gandite sa ii acomodeze cat mai bine pe cei care vor sa serveasca o cafea de specialitate.

“Tehnologia ofera constanta” Cosmin Mihailov

Reluam parcursul cafelei de specialitate si ne apropiem de produsul finit, cel care ajunge in ceasca. Tehnologia are un rol decisiv in ecuatia intregului proces, spune Cosmin, deoarece aceasta ofera constanta si predictibilitate privind timpul si temperatura de preparare a cafelei de specialitate. Cosmin este de parere ca sustenabilitatea, tradusa prin consum redus de energie, trebuie sa se regaseasca atat la nivelul espressoarelor profesionale, cat si al celor casnice. Pentru cele din urma, pentru ca servitul cafelei este o experienta senzoriala, estetica este foarte importanta.

Cosmin Mihailov este primul barista roman care a testat noul espressor din colectia exclusivista Grundig Massimo Bottura, in cadrul ELLE DECORATION Romanian Design Awards, eveniment care premiaza excelenta in designul romanesc.

Cu o singura cafenea nu poti schimba lumea”, ne impartaseste Cosmin Mihailov, dar cu multa pasiune si tehnologii sustenabile, suntem cu un pas mai aproape de drumul cel bun.