Cand alegeti stilul industrial pentru bucataria dumneavoastra, inseamna ca stiti exact ce atmosfera va doriti sa creati.

O bucatarie ergonomica, cu un design minimal, dar stilat, se potriveste unor persoane dinamice, cu un stil de viata activ si progresiv. De aceea, stilul industrial sau Loft, asa cum i se mai spune, reprezinta cea mai buna optiune pentru amenajarea acestui spatiu.

De cele mai multe ori, stilul industrial este ales in mod constient, deci nu ar trebui sa fie utilizat doar din cauza ca este o tendinta in designul actual si a devenit atat de popular. Daca vorbim strict despre designul bucatariei, imaginea industriala este capabila sa schimbe radical atmosfera, sa o faca deosebita, concisa si chiar indrazneata.

Printre alte caracteristici ale unei bucatarii industriale se numara si functionalitatea, usurimea intretinerii si utilizarii, corecta organizare, culorile neutre si materialele naturale. Totusi, trebuie sa tineti cont ca bucatariile amenajate in acest stil nu se potrivesc prea bine in spatii mici si inguste. In schimb, se preteaza unor incaperi aerisite si deschise (concept de open space).

  • Caracter masculin

Asa cum am specificat mai sus, o bucatarie industriala trebuie obligatoriu sa fie foarte functionala si in niciun caz aglomerata. Totul trebuie sa fie bine gandit, iar electrocasnicele sa fie de ultima generatie.

Adesea, persoanele care au aptitudini tehnice aleg acest stil nu doar pentru bucatarii, dar si pentru intreaga casa.

  • Caramida aparenta

Nu se poate numi stil industrial daca nu exista cel putin un perete cu caramida aparenta. De aceea, daca sunteti la etapa renovarii totale, iar peretii vostri sunt din structura de caramida, pastrarea acestora in stare originala va crea atmosfera dorita. Eventual, se mai aplica un strat de lac sau rasina peste, pentru a conserva finisajul natural pe termen lung.

 

  • Mix de texturi intr-o singura bucatarie

O bucatarie industriala interesanta este aceea care este confectionata din materiale, texturi si nuante diferite, dar armonizate intre ele. De exemplu, corpurile inferioare pot fi realizate din lemn masiv sau placaj, in timp ce corpurile suspendate sau rafturile pot fi din metal si sticla securizata simpla, sau, pentru a reda si mai mult aspect industrial, sa se foloseasca sticla armata.

In plus, puteti experimenta si mai mult: corpurile inferioare sa fie cele masive, cu sau fara picioruse, iar deasupra sa agatati doar niste rafturi deschise.

  • Elementul vedeta – metalul

Precum caramida, metalul trebuie sa existe obligatoriu in designul bucatariilor industriale. Amintiti-va cum arata o bucatarie Loft, cu suprafetele lucioase metalizate, dar, in comparatie cu stilul hi-tech, unde suprafetele lucioase sunt ultra-moderne, in stilul loft acestea imita, mai degraba, un metal mat, chiar usor invechit, in unele locuri avand si o patina sau urme de rugina.

Din metal poate fi realizat orice obiect din bucatarie, de la dulapuri, scaune si mese, pana la panouri decorative, corpuri de iluminat sau elemente de decor.

  • Insula de bucatarie si masa de bar

Inca un detaliu important in designul unei bucatarii industriale o reprezinta insula, care de cele mai multe ori joaca rolul unei mese de dining. Daca spatiul permite, insula va fi continuata cu o tejghea, pentru a crea o masa de bar. Daca nu avem suficient spatiu, masa de bar poate fi mutata langa un perete sau o fereastra. Pentru a optimiza spatiul, puteti opta pentru o masa rabatabila de pe perete sau  una extensibila, pentru a putea acomoda mai multe persoane.

  • Un iluminat neobisnuit

In stilul industrial nu veti intalni candelabre sau lampi cu lumina puternica, insa interiorul trebuie sa aiba suficienta lumina, care poate fi obtinuta cu ajutorul iluminatului indirect sau celui decorativ. Se utilizeaza multe spoturi cu lumina orientabila si pendule cu lumina decorativa (becuri tip Edison).

O atentie importanta o merita lampile decorative, care au diverse forme si structuri interesante pentru a completa acest stil. Materialele din care sunt confectionate sunt metalul, sticla, sfori si uneori elemente metalice.

  • Elemente brute

Acest stil este creat cu ajutorul materialelor brute naturale, cu o minima prelucrare. Pentru pardoseala se foloseste lemnul sub forma de dusumea sau pardoseli turnate (autonivelante) ce imita betonul.

Peretii pot fi tratati, pe langa caramida aparenta, cu placi ceramice care imita metalul sau lemnul, cu panouri metalice perforate sau plase din tabla expandata. Tavanul este patrat brut (beton armat) completat cu grinzi de lemn sau metal si corpuri de iluminat decorativ. Pe tavan sunt lasate la vedere toate tubulaturile si chiar instalatiile. Pentru a securiza instalatia electrica, acestea sunt trase prin tevi de cupru lasate la vedere. Toate aceste elemente creeaza imaginea unui stil industrial autentic.

Atmosfera va fi completata cu o masa din lemn brut masiv si picioare metalice, scaune cu structura metalica, cu sezut tapitat cu piele naturala sau imitatie. Geamurile vor fi acoperite cu jaluzele sau rolete (de evitat orice tip de drapare).

In concluzie, constatam ca acest stil este special anume prin felul sau natural si brut, iar o bucatarie amenajata astfel va deveni cu siguranta una foarte atragatoare si deosebita. Cu toate acestea, alegerea acestei directii in designul interior ar trebui sa fie atenta si prudenta, pentru ca ceea ce prinde astazi, poate deveni irelevant maine. Analizati bine spatiul si stilul dumneavoastra de viata inainte de a adapta acest stil.

 

 

 

 

Natalia Berezovskaia, designer de interior la Creativ Interior, Blog personal The Famous Design.

Sunt Natalia, de profesie designer de interior. Imi plac culorile, provocarile si posibilitatea de a face oamenii fericiti! Scopul meu, de acum incolo, este sa va introduc in aceasta lume fascinata si chiar misterioasa a designului, unde efectele psihologice pot crea stari la care nu v-ati gandit vreodata.