Ne-am obisnuit ca in fiecare an sa apasam butonul de refresh si sa cautam metode prin care putem aduce ceva nou in ceea ce facem. In fiecare an sunt trenduri noi care influenteaza imaginea spatiilor de birouri, modul in care functioneaza sau materialele pe care le folosim. Anul acesta insa credem ca trendurile nu au aceeasi forta pe care o are experienta dobandita prin practica.

Thinkdigital Bucharest

Nu tragem concluzii pripite

Am privit in timp cum au fost laudate pe rand configuratii complet diferite pentru spatiile de birouri. Sute de metri patrati de separeuri mici si indentice (cubicle)  au fost in anii 70 solutia viitorului. Apoi, open-space-ul a reprezentat reactia la inregimentarea oamenilor diferiti in spatii identice si i-a eliberat. Nici libertatea excesiva n-a fost productiva, asa ca acum incercam sa punem impreuna ce era mai bun din toate variantele anterioare in spatii care incurajeaza colaborarea si sunt separate in functie de activitati (sau activity based workspace). Retrospectiva lasa mereu falsa impresie ca daca lucrai acum 20 de ani te-ai fi prins ca nu e cea mai buna solutie open-space-ul. Dar retrospectiva nu are mereu toata imaginea contextului care a condus oameni foarte capabili catre solutii care astazi sunt desuete. Asa ca in 2019 stim ca se poate ca trendurile sa ne duca in directia gresita si ne gandim la ce este cu adevarat important in viata la birou. Prin urmare am plecat de la zero, imaginandu-ne experienta de lucru in marile corporatii, cele care au nevoie ca birourile lor sa le reprezinte in eficienta si imagine.

3house Universitate © Alexandra Ionita

O privire de ansamblu n-a facut rau nimanui

Corporatia. Acest cuvant care a strans atatea conotatii negative legate de proceduri greoaie sau lucrul peste program are de fapt o origine încântătoare. Etimologia corporatiei picteaza imaginea unui grup de oameni care actioneaza ca singur corp. Asa ca daca vrem sa servim cu succes acest grup de oameni pentru ca ei sa isi joace rolul in corpul comun trebuie sa avem in vedere in primul rand bunastarea lor. Putem privi designul ca o sursa de sanatate care actioneaza din interior catre exterior, de la mic la mare, de jos in sus.

Extend Studio Bucharest

Pana la urma totul se construieste in jurul corpului

Daca vrem sa avem impact acolo unde conteaza, trebuie doar sa ne gandim la corpul uman si stim sigur ca la birou, la fel ca oriunde altundeva ne face bine sa avem din plin: lumina, aer proaspat, plante, spatiu si confort. Ne gandim la spatiul pentru corp, dar si la spatiul pentru minte si stim ca trebuie sa accesorizam acest spatiu cu ceva ce starneste imaginatia. Acestea sunt marile surse de inspiratie pentru amenajarile de birouri si suna ca niste clisee. Ar fi bine sa fie clisee adevarate, asta ar insemna ca deja toata lumea lucreaza in birouri care respecta pincipiile de baza ale unui spatiu sanatos. Inca nu este cazul, asa ca inca mai merita repetate.

 

Talent Garden Hub Bucharest

 Cum ajung aceleasi principii sa inspire diversitate?

Interpretarea  prin lentila noilor tehnologii poate sa scoata la iveala perspective foarte diferite asupra acelorasi factori care influenteaza un proiect de amenajare. Care e cea mai buna metoda de a materializa spatiul care bifeaza toate necesitatile in acelasi timp? Iata o intrebare care poate tine treaz un designer. Cum o rezolva fiecare tine de capacitatea ei/lui de a crea o ordine a prioritatilor intr-un proiect, responsabilitatea de a fi la curent cu teoriile si solutiile noi impreuna cu o viziune proprie, asumata. Asa se face ca la concurs de design cu aceeasi tema sa se contureze atatea solutii diferite cati participanti sunt, plecand de la aceleasi date. In ceea ce priveste studioul nostru, anul acesta vom privi fiecare proiect ca pe o cura de sanatate pentru corp si pentru minte la locul de munca. Ca doar petrecem aproximativ 40 ore/saptamana, 2000 ore/an si 90.000 ore/viata la birou. Deocamdata.

 

Principiile nu raman principii, ele se transforma in ceva concret.

Sanatatea pentru corp inseamna ca vom cauta calitatea in materialele si mobilierul pe care il folosim, vom configura spatiile in jurul luminii naturale si vom colabora cu echipele care proiecteaza instalatiile termice si de ventilatie pentru a corela cat mai bine atmosfera spatiilor create cu nevoile oamenilor care le folosesc.

Sanatatea pentru minte inseamna ca ne vom juca cu texturi, culori si materiale pentru a construi o imagine diversificata care ofera satisfactie privirii. Mai mult, acolo unde se potriveste vom lucra cu elemente dinamice care se pot transforma, se pot muta sau configura diferit in functie de cine le foloseste.

Thinkdigtal Bucuresti

Conceptele noastre variaza enorm in functie de cultura fiecareia dintre companiile cu care lucram. Dar chiar daca nu arata la fel, ele cresc din aceeasi samanta sanatoasa. Semnatura pe care ne-o dorim este nevazuta si sta in satisfactia oamenilor care folosesc spatiile gandite de noi. Asa dorim sa semene intre ele proiectele noastre, orice tendinte ar urmari.

 

Ina German este architect co-fondator al studioului ZEST Collective din Bucuresti si asistent la catedra de Proiectare din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu. La ZEST Collective Ina lucreaza impreuna cu echipa ei proiectare de interior pentru spatii de birouri, retail sau HoReCa. La facultate pastreaza legatura cu cele mai noi informatii din domeniul arhitecturii si transmite ce a invatat din experienta ei mai departe catre viitori arhitecti. In proiecte si in cercetare Ina pastreaza un loc pentru tehnologiile noi si beneficiile pe care le aduce dezvoltarea tehnologica.