Un apartament mic este solutia cand nu ai vrea sa investesti foarte mult in renovarea sau amenajarea acestuia. In schimb, lipsa spatiului necesita sa optimizati cat mai bine spatiul si sa creati zone transformabile si/sau multifunctionale. Una din zonele care sufera cel mai mult este locul de luat masa. Prin urmare, in acest articol veti gasi cateva optiuni si idei pentru organizarea zonei de luat masa, astfel incat sa existe suficient spatiu atat pentru dumneavoastra, dar si pentru cei care vin in vizita.

Loc de luat masa cu privelistesmall designers

De cele mai multe ori, apartamentele dispun de un balcon sau loggie, destinatia careia o putem schimba foarte usor. Acest loc, daca este incalzit, finisat si cu o sursa de lumina placuta poate deveni foarte usor o zona de dining. Avantajul este ca puteti folosi acest spatiu intr-un mod util, in timp ce va bucurati si de privelistea de la geam. Ca sa creati un spatiu si mai confortabil, decorati peretii cu rafturi cu ghivece si flori sau tablouri. Renuntati la obiecte mari. In schimb, puteti opta pentru mobilier cu mai putine colturi (masa rotunda sau ovala pe un picior central).

Daca in apartament lipseste balconul sau loggia, dar exista un bovindou, puteti cu incredere amplasa o masa cu scaune acolo. Decorati geamurile cu draperii, puneti un covor dragut pe pardoseala, in asa fel incat zona de luat masa sa devina una mai estetica si primitoare.

small designersBlatul de masa ascuns

Cred ca este cea mai eficienta optiune pentru a pastra cat mai liber spatiul in casa, iar la nevoie sa o transformati in zona de luat masa pentru 4 sau chiar 6 persoane. Exista un model de masa pliabil care se rabate de pe perete si care are picioare reglabile in asa fel incat sa puteti crea foarte usor o masa generoasa.

Pentru acest tip de masa va recomand sa aveti scaune pliabile, care sunt usor de folosit si in acelasi timp nu ocupa foarte mult spatiu de depozitare. Exista si mese pliabile care incorporeaza cate 2-4 scaune pliabile.

small designers
small designersMasa de bar

Masa de bar este o solutie perfecta pentru persoanele active, care nu isi petrec foarte mult timp la bucatarie, dar totusi ar vrea sa existe si un loc de luat micul dejun sau o cina rapida. In acest caz, un blat ingust de minim 50 cm si lungime de 1.2 m este suficient pentru 2 persoane.small designers

In schimb, daca va doriti sa aveti loc la masa pentru mai multe persoane, atunci va recomand sa o faceti de la inceput pliabila sau extensibila. Astfel, la aceasta masa vor sta confortabil mai multe persoane cand va vin in vizita. Ca si scaune, le puteti pastra cele fixe cand masa este stransa, iar la extinderea acesteia puteti depozita scaune pliabile.small designersCe poate ascunde o masa?

La prima vedere veti vedea o masa mica de doar 50×50 cm, dar daca o extindeti, ajungeti sa strangeti in jurul acesteia pana la 6-8 persoane. Inainte de a alege masa pentru locuinta voastra, asigurati-va cu cat se poate extinde. Unele mese au sisteme foarte ingenioase de pliere sau extindere si acest lucru va ajuta sa economisiti spatiul in casa.small designersMasa rotunda

Forma sa eleganta este potrivita pentru orice camera, indiferent de dimensiunea acesteia. O varianta si mai buna este sa cumparati o masa cu scaune, a caror spatar preiau conturul mesei. Aranjati masa intr-un colt pentru a pastra cat mai mult spatiu in rest.

Si nu in ultimul rand, o masa rotunda este o solutie sigura atunci cand in familie exista si copii.small designersMasa pliabila

Desi o masa pliabila va duce la gandul mobilierului de terasa, exista o multime de modele in magazine care se pot adapta foarte bine si in designul bucatariei sau sufrageriei. Avantajul este ca o puteti plia foarte usor pentru a lasa mai mult spatiu, de exemplu, cand gatiti la bucatarie, sau sa creati un loc de joaca in sufragerie.small designers

Acum ramane sa alegeti cea mai potrivita varianta pentru locuinta dumneavoastra.

 

Natalia Berezovskaia, designer de interior la Creativ Interior, Blog personal The Famous Design.

Sunt Natalia, de profesie designer de interior. Imi plac culorile, provocarile si posibilitatea de a face oamenii fericiti! Scopul meu, de acum incolo, este sa va introduc in aceasta lume fascinata si chiar misterioasa a designului, unde efectele psihologice pot crea stari la care nu v-ati gandit vreodata.

.