Obtii bucataria mult visata fara un efort spectaculos

Lumea renovarii este plina de povesti de groaza. Cosmarurile din bucatarie se intampla prea des si oricine a inceput un proiect amplu de reamenajare a bucatariei stie exact despre ce vorbim. In timp ce provocarile sunt minunate, dezastrele nu sunt.

Deci, daca te afli in etapele de planificare a renovarii bucatariei, probabil doresti sa obtii un spatiu  frumos, functional, eficient, o sursa de confort si poate chiar putina admiratie din partea musafirilor.

Pentru a-ti facilita drumul spre atingerea visurilor culinare, am creat un ghid pas cu pas pentru a te conduce prin procesul de reamenajare a bucatariei. Asimileaza informatiile si foloseste elementele care sunt relevante pentru tine. Dupa citirea acestui ghid, nu  vei mai spune ca nu ai avut suficiente informatii privind renovarea bucatariei. Sa incepem.

© SieMatic

Gasirea unui profesionist de incredere

O reamenajare a bucatariei este adesea numarul 1 pe lista cand vine vorba de reamenajarea unei case. Nu numai ca este adesea cea mai populara camera din locuinta, dar este camera care adauga cea mai mare valoare acesteia. Gasirea unui profesionist care sa te ajute este esentiala.

Alege un expert de incredere, preferabil unul recomandat de un prieten. Chiar daca intentionezi sa faci renovarea in regim propriu, merita cel putin o consultare, inainte de a incepe lucrul, cu un expert in bucatarii, cum ar fi: un designer de interior, un arhitect sau un antreprenor. Ei vor vedea potentialele problemele si vor oferi solutii inovatoare la care nu te-ai fi gandit niciodata.

3 lucruri pe care trebuie sa le cunosti despre furnizori sau meseriasi

 1. Sunt atat de buni precum arata ultimul lor proiect. Cere-le primilor trei candidati sa furnizeze referinte si verifica cele mai recente lucrari.
 2. Obtii ceea ce platesti. Poti afla multe despre angajamentul unui contractor care asigura calitatea si siguranta, intreband despre procesele de lucru si primind o cotatie de pret.
 3. Cei mai buni sunt si cei mai aglomerati. Daca cel ales este disponibil imediat dupa primul contact, ar trebui sa inceapa sa sune beculetele de alarma. Cei mai buni profesionisti sunt mai mereu rezervati in avans.

 

Patru intrebari pe care sa le adresezi celor care ti-au furnizat referinte

 1. A fost un furnizor fiabil? A venit la timp si a urmat indicatiile primite?
 2. Proiectul a fost finalizat asa cum a fost conceput initial?
 3. Proiectul a fost finalizat in buget sau au existat cateva surprize?
 4. Ce greseli au aparut si cat de repede si eficient au fost rezolvate problemele?

 

© SieMatic

Planifica spatiul

3 lucruri pe care trebuie sa le cunosti inainte de a ajunge la un plan de lucru

Ar trebui sa ai o idee destul de buna despre ceea ce vrei, inainte de a te intalni cu profesionistul ales. Va avea, fara indoiala, o multime de informatii pe care sa le impartaseasca cu tine, dar cu siguranta va cere cateva informatii in schimb. Asa ca pregateste-te inainte de prima discutie. Cum? Astfel:

 1. O lista detaliata a obiectivelor bucatariei. Ai nevoie de mai mult spatiu? Dulapurile trebuie refacute? Dar electrocasnicele – trebuie inlocuite?
 2. Un desen la scara al spatiului este extrem de util. Acest lucru este important pentru a oferi o idee despre locul in care se gasesc prizele, instalatiile sanitare, ferestrele si usile.
 3. Exemple. Fie fizic sau online, trebuie sa poti arata preferintele de stil si design-urile favorite.

4 intrebari pe care trebuie sa ti le pui

 1. Cati oameni petrec cel mai mult timp in bucatarie?
 2. Ce fel de activitati vor avea loc in bucatarie?
 3. Cine va gati?
 4. Care sunt elementele care nu pot fi negociate si ce trebuie sa existe neaparat in bucatarie?

Petrece suficient timp formuland raspunsurile.

 

© SieMatic

Discutati despre asezarea in spatiu a bucatariei

Aspectul bucatariei are un impact enorm asupra functionalitatii, deci este vital sa gasesti varianta corecta. Una dintre cele mai bune modalitati de a incepe procesul de proiectare este acela de a utiliza o serie de modele de bucatarie sablon incercate si testate si de a le adapta spatiului, cerintelor si bugetului. Citeste mai departe despre cele mai populare modele de bucatarie sablon pe care le poti utiliza ca baza.

Poti citi mai multe despre acestea in articolul nostru care te ghideaza in alegerea sablonului potrivit.

© SieMatic

Reducerea costurilor

Cea mai simpla metoda de a pastra bugetul in parametrii doriti este de a reutiliza ce exista deja. Inainte de a arunca anumite lucruri, arunca o privire asupra elementelor pe care le puteti reutiliza. Poate ca dulapurile nu sunt asa de rele la urma urmei? O singura vopsea poate sa rezolve problema peretilor? Dupa o analiza atenta, vei avea o idee mai buna despre modificarile care sunt cu adevarat esentiale si care nu sunt.

Costurile pentru renovarea bucatariilor, in general, sunt impartite dupa cum urmeaza:

 • Proiectare si planificare: 4%
 • Costuri de instalare: 17%
 • Aparate: 14%
 • Mobilier: 29%
 • Blaturi: 10%
 • Iluminat: 5%
 • Podele: 7%
 • Usi si ferestre: 4%
 • Pereti si plafoane: 5%
 • Instalatii sanitare: 4%
 • Altele: 1%

 

© SieMatic

Evitati greselile de renovare cat mai mult posibil

Intr-o lume perfecta, totul merge bine din prima zi. Livrarile sosesc la timp, comenzile sunt onorate si fiecare cui si surub este acolo unde ar trebui sa fie. Sunt sanse sa fie si asa, dar in mare masura, nu va fi cazul. Dar pentru a te pregati, fii constient de cele mai frecvente greseli de remodelare:

 • Nu stii ce vrei – diferitele opinii si schimbari de ultim moment sunt bune pentru show-uri de televiziune, dar nu pentru o renovare reusita
 • Ignorarea sfaturilor bune – exista o multime de site-uri web, bloguri si reviste dedicate renovarii bucatariilor pentru a le revizui atunci cand nu stii care ar trebui sa fie urmatoarea (sau prima) miscare
 • Lipsa bugetului – in mijlocul unei renovari, devii tentant sa te lasi purtat de val” si sa cheltui mai mult decat ai planuit.
 • Alegerea gresita a meseriasilor – mergi online, intreaba prietenii si primeste referinte.
 • Nu te-ai ganditi cum vei folosi bucataria – diferitele moduri de viata precum familia si stilul social vor afecta cu siguranta elementele de design si modelul de dispunere in spatiu in bucatarie.

Cu ajutorul acestui ghid, ar trebui sa te afli pe drumul spre reusita renovarii bucatariei. Pur si simplu respecta si propriile reguli, bucura-te de intregul proces si ia lucrurile treptat. Renovarea unei bucatarii are mereu si un element-surpriza. .