Andreea Bartos si Flavia Scinteanu se stiu inca din copilarie. S-au regasit la varsta adulta cand au decis sa lucreze impreuna la proiecte de amenajare de interior, fiind proaspete absolvente ale facultatii de Arhitectura si Design Interior. Ca intotdeauna cand ceva este facut sa se intample, intr-o zi s-a ivit ocazia sa puna un covor intr-o amenajare si si-au dat seama ca au experienta necesara si cunosc deja producatori de afara care sa le puna in aplicare ideile, astfel incat sa creeze propriile modele de covoare. Dupa cateva obstacole – principalele fiind chiar cativa oameni din domeniu care nu le-au dat nicio sansa – cele doua arhitecte nu s-au descurajat, dimpotriva, au indraznit sa … Dare to Rug! Urmarea? In acest moment probabil nu mai exista oameni din domeniu care sa nu fi auzit de brandul lor, sunt deja recompensate cu doua premii, in 2016 si 2019 la evenimentele ELLE DECORATION ROMANIAN DESIGN AWARDS, au numeroase aparitii in presa de specialitate, produsele lor le puteti vedea la toate targurile de design semnificative si succesul international pare sa le bata la usa. O alta frumoasa poveste de design autohton, unde creativitatea intalneste perseverenta si rezulta un proiect extraordinar, cu potential sa fie pus pe harta designului mondial.

 

1. De unde pasiunea pentru craft si in ce perioada a vietii voastre a aparut ea?

Andreea: Pasiunea pentru craft a fost probabil sadita din copilarie, pentru ca am avut in familiile noastre persoane care ne-au inspirat si elemente care ne-au format estetic, cum ar fi productia mobilierul din lemn sau teserea hainelor traditionale romanesti. Dar am constientizat-o probabil mai tarziu, in timpul studiilor si apoi in job-ul de design de interior pe care il practicam amandoua.

2. Care este stilul in care va regasiti cel mai mult?

Flavia: Ne place foarte mult stilul Art Deco, in arhitectura, in design, in grafica, datorita contrastelor de culori si materiale, a geometriei, a accentelor simple, rafinate, dar de efect. Este elegant, modern.

3. Sunteti inspirate de un designer anume?

Flavia: Nu avem un designer preferat. Ne plac si ne inspira multi oameni creativi si proiectele lor, iar acestia asta se schimba destul de des.

4. Va ganditi sa creati si altfel de obiecte, in afara covoarelor?

Andreea: Suntem designeri de produs si de interior, asa ca ne gandim constant la obiecte noi :). O extensie naturala a brandului va fi sa cream alte obiecte tot in domeniul textilelor, pentru inceput. Vrem sa crestem brandul prin introducerea de noi materiale si tehnici, dar si noi directii in design.

5. Ce face ca un obiect sa fie reusit?

Andreea: Ne dorim ca fiecare obiect nou si fiecare interior creat sa fie diferit – sa simti ca nu l-ai mai vazut inainte si sa obtina un ‘aha!’ din partea privitorului. Si credem ca acesta este un element esential al unui design reusit. Apoi, un design reusit trebuie sa fie functional, dincolo de rolul estetic.

6. Cum apar modelele de pe covoare, ce va inspira sa le creati?

Flavia: Suntem obisnuite sa fim curioase cu tot ceea ce ne inconjoara si sa punem cap la cap diverse concepte. Atunci cand incepem sa lucram la o colectie noua, cautam acea sclipire care ne-a ramas mai mult timp in minte sau care a avut un impact mai mare asupra noastra si pornim de acolo.

 

Prima noastra colectie,“Romanian Moods”, reuneste covoare cu inspiratii din diferite regiuni istorice ale Romaniei – Oltenia, Maramures, Transilvania, Moldova, Basarabia, Bucovina, Dobrogea, Muntenia, Banat si Crisana, intr-o serie de stari intrepatrunse cu modele traditionale romanesti. Fiecare design este nascut dintr-un proces de reinterpretare proprie a motivelor traditionale pentru a le reda intr-o perspectiva contemporana.

 

Cea de-a doua colectie este inspirata de cultura neolitica Cucuteni, ale carei artefacte au fost descoperite în sudul si estul României, mai ales în zona Moldovei. Colection II reuneste niste simboluri ancestrale într-o simbioza de forme si culori inspirate de cultura neolitica Cucuteni, care a existat pe spatiul românesc în trecut. Two (II) trimite la comunitate – nucleul acestei culturi – si la conceptele duale: feminin & masculin, pozitiv & negativ, unul & noi. Colectia a plecat de la ideea de familie si de apropiere si transforma covorul în elementul central al casei – spatiul sacru unde se creeaza conexiuni si unde se reuneste familia pentru a sarbatori viata.

7. Povestiti-mi despre primul covor pe care l-ati creat vreodata. Si despre cel mai recent

Andreea: Nu a existat un prim covor, ci o prima colectie, Romanian Moods, in care toate cele 10 modele au fost gandite ca parte din acelasi concept. Am studiat multe simboluri traditionale din regiunile istorice ale Romaniei si am creat cate un covor pentru fiecare.

Cea mai recenta colectie este Shade, din care fac parte 4 covoare. Este prima colaborare a noastra cu un artist ilustrator si suntem foarte fericite cu rezultatul acestei colaborari. Acestea pornesc de la 4 desene în acrylic parte din seria ‘Shade’ a Anei Popescu, care exploreaza conexiunea dintre lumina si spatiu. Lucrarile sunt inspirate de modul în care lumina si umbra pot transforma diferite scene în ceva cu totul nou. Relatia dintre lumina si obiect, care nu este constanta, este fascinanta pentru Ana – ea recreaza vizual intensitatea si adancimea folosind culori, lumini si umbre si se joaca cu contrastul dintre acestea.

8. Considerati ca aveti o semnatura, un element distinctiv, astfel incat oamenii sa recunoasca obiectele pe care le creati?

Flavia: Covoarele Dare to Rug sunt colorate si indraznete, au patternuri puternice si astfel devin obiectele principale intr-un spatiu. Credem ca asta ne diferentiaza de alte branduri. Ne dorim ca fiecare obiect sau colectie sa aiba in spate un concept diferit de ceea ce exista deja in piata.

9. Cum vedeti designul de obiect, mai mult arta sau mai mult stiinta/tehnica?

Andreea: Ambele. Nu poti obtine un obiect deosebit fara un concept puternic si fara sa ai la dispozitie tehnicile cu care sa il produci.

10. Cum ati descrie drumul de la obiecte unicat la obiecte de serie? Ce pierzi si ce castigi pe parcurs?

Andreea: Sunt 2 directii diferite care nu se intersecteaza neaparat. Un obiect unicat nu trebuie sa devina neaparat o serie. Desigur, este placut cand un obiect pe care l-ai creat sa fie produs in serie si sa ajunga in casele cat mai multor oameni si sa le faca viata mai buna sau mai placuta. In tot procesul de creat in serie se pot pierde, totusi, grija pentru natura sau pentru mestesug. Pentru un brand de nisa sau care produce obiecte in serie limitata, cred ca este important sa isi pastreze focusul pe proces si pe produs, dar mai ales pe nisa de consumatori pe care o serveste.

11. Revolutiile si evolutiile tehnologice sunt frecvente in aceasta perioada: aparate cu comanda vocala, electrocasnice super smart, case inteligente, mereu conectate cu noi. In ce fel (si in ce masura) influenteaza aceste noi tehnologii designul de obiect?

Flavia: Desi noile tehnologii smart sunt din ce in ce mai folosite in designul de obiect si multe dintre aceste obiecte ajung sa depinda de evolutia tehnologiei, sunt si obiecte de design care nu se bazeaza pe asta, ci mai degraba pe pastrarea tehnicilor traditionale care aduc un plus de valoare si le fac sa fie unicat.

Unele tehnologii contribuie mult la sustinerea trendurilor in design, dar ele sunt, asadar, trecatoare. Noi credem cu tarie ca se poate obtine un mix de design tech-driven, executat intr-un obiect care sa treaca si testul timpului, dincolo de tendinte.

12. Folositi materiale si obiecte sustenabile in proiectele voastre? Cum definiti sustenabilitatea?

Andreea: Da, toate materialele pe care le folosim sunt sustenabile, de la lana din care sunt facute covoarele, la protectia din bumbac de pe spatele lor, iar vopseaua folosita este ecologica. Nu adaugam ambalaj care nu este necesar, incercam sa folosim cele mai sustenabile sisteme logistice. Chiar si spatiul in care avem studioul Dare to Rug este un sharing space, ne dorim sa reducem consumul inutil.

13. Ce este frumos pentru voi?

Flavia: Oamenii!

 

Interviu realizat de Ileana Raducanu, Redactor-Sef ELLE DECORATION, in cadrul seriei Design Stories. Made in RO.