Dragos Motica are 34 de ani, locuieste in Bucuresti si are un atelier cu ajutorul caruia a reusit sa puna Romania pe harta designului international. Creatiile lui si ale designerilor pe care ii sustine ajung in casele de pretutindeni, schimba perceptii legate de stiluri si incep sa faca istorie in acest domeniu. In 2018, Dragos a primit premiul ELLE DECORATION DESIGN AWARDS ROMANIA pentru „Cel mai bun designer de obiect al anului”, dar recunoasterea acesta nu cuprinde si faptul ca este si el un mare promotor al talentelor locale si, la randul sau, prin Ubikubi, este initiatorul unor competitii menite sa scoata la iveala tinerii cu potential sa intre in panoplia marilor designeri.

1. Ai terminat doua facultati care par sa se contrazica in acelasi timp in care se completeaza: Facultatea de Arte, la Timisoara si Arhitectura, la Bucuresti. Designul de obiect tine mai mult de abilitatea de artist sau mai degraba de cea de tehnician?

Designul de obiect poate avea si valente artistice, dar tine in principal de aspecte foarte tehnice, bine studiate si atent calculate.

2. De ce ai ales doar design de produs si nu doar arta sau doar arhitectura?

Pentru ca este un domeniu racordat la multe alte discipline si se suprapune pe alocuri si cu arta sau arhitectura, uneori in mod insesizabil, alteori in mod evident. Chiar daca activitatea mea principala este designul de produs, incerc sa pastrez in permanenta un dialog si cu alte domenii de activitate.

3. Este destul de evident ca obiectele pe care le creezi au influente nordice. Ce te atrage cel mai mult la scandinavi?

Am observat ca obiectele pe care le creez – si toate celelalte produsele de sub umbrela Ubikubi – sunt asociate foarte mult cu stilul scandinav, desi nu aceasta este intentia. Sunt multe lucruri demne de apreciere la designul scandinav, insa nu cred ca estetica simpla sau folosirea materialelor naturale sunt caracteristici exclusiv nordice. Ele pot caracteriza in egala masura si designul romanesc.dragos motica design stories4. Sunt probabil multi designeri la care te uiti cu admiratie, dar daca ar fi sa numesti unul singur, primul care iti vine in minte, acela ar fi…

Studioul Nendo. Mi se par extrem de versatili si curajosi in sensul in care proiecteaza de la obiecte mici, poate neinsemnate in perceptia unora, pana la Mall-uri si parcuri urbane.

5. Cum a aparut Ubikubi?

Ubikubi a aparut dupa succesul lampei Slash, un corp de iluminat realizat din beton pe care l-am creat in 2015 pentru concursul A’Design Award. Dupa mai multe colaborari cu Robert Savu, cofondator Ubikubi, ne-am dat seama ca avem o viziune comuna in ceea ce priveste potentialul designului romanesc si abilitati de business complementare.

6. De fapt ce este Ubikubi si ce se intampla sub acest brand?

Ne-am dorit ca prin Ubikubi sa reunim, sub acelasi nume, obiecte de mobilier, accesorii si corpuri de iluminat create de tineri designeri si arhitecti romani atent selectati, produse in Romania de la stadiul de concept, pana la executie si marketare. Dupa aproape 5 ani, Ubikubi are peste 80 de obiecte in colectie. Produsele noastre sunt destinate atat spatiilor rezidentiale, cat si spatiilor comerciale, zonelor de bistro sau birourilor.

dragos motica design stories7. Cum ati reusit asta? Care a fost traseul?

De la participari la targuri internationale precum Salone del Mobile Milano, Maison et Objet Paris sau IMM Cologne, pana la activitatile asociate cu magazinul nostru online, www.ubikubi.ro, si colaborarile cu revanzatori locali si internationali – incercam sa construim treptat o identitate a designului romanesc bazata pe simplitate, folosirea responsabila a materialelor si respectarea expresiei naturale a acestora, design inteligent si sinceritate.

dragos motica design stories8. Cine sunt designerii care vand sub brandul Ubikubi?

In prezent, Ubikubi are o echipa de 12 designeri pe care suntem foarte mandri sa-i avem alaturi. Ruxi Sacalis este autoarea vazelor You’ve Got Flowers! Tot ea a creat si setul de tavi de lemn Flip, un produs reprezentativ pentru portofoliul nostru. Apoi, 201 Design Studio, echipa formata din Mira Ene si Codrin Stanciulescu, arhitecta Eliza Yokina face si ea parte din echipa noastra cu setul de casute de lemn 11+1, un joc de arhitectura si un obiect decorativ in acelasi timp, realizat din resturile de lemn si cherestea din atelierele de productie de mobilier. Anca Fetcu a realizat pentru Ubikubi setul de suporturi de lumanare si vaze Vulcano. Alexandru Ionita este autorul familiei de rasnite John Crusher, care functioneaza cu ajutorul mecanismului Crush Grinder, unul dintre cele mai bune mecanisme de macinat la nivel mondial. De asemenea, in 2017, am lansat in colectia noastra storcatorul de citrice Cactus, semnat tot de Alexandru.

In 2017 ni s-au alaturat si Andreea Batros si Flavia Scinteanu, cofondatoarele Dare to Rug, care au creat pentru Ubikubi colectia de servete decorative Storied, realizate din lana tesuta manual, cu o grafica inspirata de arhitectura socialista a Bucurestiului. MBSP Studio este o echipa descoperita cu prilejul Ubikubi Young Designers Award, concursul nostru anual de design de produs. Mihaela Bordeianu si Stefan Pavaluta au castigat premiul III in cadrul primei editii a competitiei pentru Cereall Hook, un cuier de haine din terrazzo, pe care l-am inclus ulterior in colectia Ubikubi. Iar Oana Iacob face parte din echipa noastra de designeri din 2018 si este autoarea cuierului Kodama, un obiect minimalist si jucaus, inspirat din filmul de animatie Princess Mononoke.

9. Atunci cand incepi sa creezi un obiect, care sunt regulile de la care nu te abati?

Sinceritatea demersului creativ.

10. Ce face ca un obiect sa fie reusit?

Echilibrul dintre tot efortul de dinaintea crearii acelui obiect si reactiile sau succesul utilizarii pe termen lung de catre public, clienti, oameni carora acel obiect spera sa le vina in ajutor.

11. De fapt, crezi ca exista o reteta pentru ca un obiect sa aiba succes? Sau nu stii niciodata care obiect pe care l-ai creat va fi preluat de Univers si va fi vandut cu succes?

Cred ca este destul de greu sa definesti o reteta clara pentru un obiect de succes. In orice activitate exista si un factor imprevizibil sau greu de controlat. Uneori pot fi circumstante favorabile pentru lansarea unui obiect, dar sub presiunea unui business real, trebuie sa creezi singur aceste circumstante, nu ai timp sa astepti dupa Univers.

12. Invariabil ajung si la intrebarea asta: ce te insipira?

Viata de zi cu zi.

13. Primul obiect pe care l-ai creat vreodata a fost..

Nu-mi aduc foarte bine aminte, dar cred ca am inceput prin a modela busturi dupa sculpturi romane, in lutul gasit intr-o sapatura facuta pentru fundatia unui bloc vecin cu cel in care locuiam. Se intampla pe la 10 ani.

14. Si cel mai recent obiect este…

CM3, o canapea modulara cu o structura foarte compacta, proiectata astfel incat sa se adapteze la diferite tipuri de spatii moderne si sa reduca urma de dioxid de carbon generata de transportul produsului.

dragos motica design stories15. Hai sa ne imaginam traseul de la idee la realizare. Ce se intampla in tot acest parcurs?

Documentare, teste, munca asidua si iar munca.

16. Care este semnatura ta? Pe obiecte, ma refer! Acel detaliu care le face sa fie ale tale.  

Nu am incercat sa unific obiectele pe care le creez sub o semnatura comuna, recognosicibla, care sa indice clar Dragos Motica. Scopul a fost intotdeauna o functie anume, o tehnologie de productie, o poveste…  Mi-ar placea sa adresez eu aceasta intrebare celor care cunosc obiectele create de mine.

17. Obiecte unicat sau obiecte de serie? Ce pierzi si ce castigi pe parcurs? Tu ce ai alege?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde de scopul fiecarui obiect. Obiectele unicat, dincolo de a fi singulare, sunt adesea asociate cu amprenta umana a designerului. Insa exista multe obiecte produse in serie care isi pastreaza amprenta umana prin felul in care sunt realizate, prin povestea pe care o transmit sau prin interpretarea mereu noua pe care o nasc cu fiecare utilizator.

18. Uite inca o intrebare pe care o pun tuturor, pentru ca mi se pare esentiala pentru contextul tehnologic in care traim. In ce fel influenteaza aceste noi tehnologii designul de obiect? Sau mai precis, cum te ajuta pe tine?

Noile tehnologii, dincolo de optimizarea proceselor de productie, pot fi si o sursa de creativitate si influenteaza mult directia unui obiect, dictand ce este realizabil si ce nu este, de ce anumite caracteristici ale produsului sunt asa cum sunt, de ce un obiect are un anume pret si nu altul…

19. Folosesti materiale si obiecte sustenabile in proiectele tale? Cum definesti sustenabilitatea?

O grija fata de mediu si fata de resursele pe care le utilizam, la fel de atenta precum este grija noastra fata de obiectele pe care le detinem.

20. Ce este frumos pentru tine?

Sinceritatea. Indiferent ca este vorba de munca sau de viata personala. Sa fii sincer cu tine si cu cei din jurul tau cred ca este cel mai frumos lucru. Chiar daca uneori acest lucru, intr-o prima faza, poate sa nu para atat de frumos.

 

Interviu realizat de Ileana Raducanu, Redactor-Sef ELLE DECORATION, in cadrul seriei Design Stories. Made in RO.