O bucatarie profesionala, care este conceputa pentru a fi in primul rand foarte functionala, nu pune accent pe latura estetica. Aici, totul este creat cu scopul de a asigura un proces de gatit rapid si cat mai confortabil. Dar ce se intampla cu o gospodina care isi petrece o zi intreaga preparand mancare in bucatarie pentru familia ei? Va fi fericita ca se va simti ca un bucatar iscusit, avand totul la indemana, sau, din contra, va obosi si va fi extenuata din cauza ca acest spatiu de gatit nu a fost organizat dupa cateva reguli simple?

De exemplu, v-ati pus intrebarea „Care este inaltimea optima a blatului de lucru sau inaltimea corpurilor suspendate?”. Este posibil ca, pana acum, sa nu fi dat atentie acestor detalii, pentru ca v-ati acomodat cu bucataria pe care deja o aveti acasa. Dar ganditi-va cat de usor si simplu v-ar fi daca ati avea totul la indemana, exact ca intr-o bucatarie profesionala. De aceea, mai jos v-am pregatit cateva idei utile pentru a proiecta o bucatarie adaptata perfect nevoilor dumneavoastra:Bucataria la comanda – cea mai buna solutie!

In afara faptului ca o bucatarie realizata la comanda se pliaza perfect dimensiunilor camerei, aceasta va fi creata conform nevoii persoanei care isi petrece cel mai mult timp gatind aici. Exista cateva reguli care ar trebui luate in considerare pentru orice bucatarie facuta la comanda, si anume: inaltimea blatului de lucru se stabileste in functie de inaltimea persoanei care gateste. Daca persoana respectiva este inalta, iar blatul prea jos, statul in picioare pe o perioada lunga de timp duce la o incarcatura enorma pe coloana vertebrala, iar in acest caz, oboseala se va resimti cu siguranta.

Este important sa retineti ca bucatariile standard sunt ideale pentru cei care au o inaltime medie (160-165 cm) . In toate celelalte cazuri, este mult mai rezonabil sa realizam o bucatarie unde atat inaltimea blatului de lucru, cat si dimensiunile corpurilor suspendate vor indeplini cerintele individuale.

Ergonomia in cifreTotusi, haideti sa vorbim in cifre concrete. Inaltimea standard a blatului de lucru este de 85 cm de la pardoseala, perfecta pentru persoane cu o inaltime de 160 cm. Daca inaltimea depaseste 165 cm, de preferat este sa adaugam cativa centimetri la inaltimea blatului de lucru. Si anume:

Pentru inaltime pana in 168 cm, blatul de lucru trebuie sa fie de 86 cm

Pentru intaltime intre 165-178 cm, blatul de lucru trebuie sa fie de 89 cm

Pentru intaltime intre 172-186 cm, blatul de lucru trebuie sa fie de 91 cm

Iar pentru cei cu inaltimea mai mare de 185 cm, blatul de lucru va fi de 94 cm.

Adancimea blatului de lucru

Daca inaltimea blatului de lucru depinde de inaltimea persoanei care gateste, atunci adancimea acestuia depinde de dimensiunile camerei. Standardul este de 60 cm, iar aceasta adancime va permite sa incastrati electrocasnicele, sa preparati mancare confortabil si sa depozitati ustensilele. Cu toate acestea, daca incaperea este destul de ingusta, va fi nevoie sa micsorati adancimea corpurilor pentru a pastra o circulatie comoda prin bucatarie, undeva la 40-50 cm, dar nu mai putin, altfel gatitul va deveni incomod. Astazi exista si unele electrocasnice slim incorporate, care se preteaza perfect pentru astfel de spatii.

Totusi, daca sunteti pasionat de gatit, cu siguranta aveti nevoie de mai mult spatiu de preparare. De aceea, daca incaperea va permite, puteti folosi un blat mai adanc (70-75 cm) – pe langa un spatiu generos de gatit, veti avea loc sa tineti pe blat toate electrocasnicele mici care va ajuta in procesul gatitului.

Dimensiunile corpurilor suspendateDin cauza lipsei spatiului de depozitare, aproape toate bucatariile sunt inzestrate si cu corpuri suspendate. Insa, odata cu acestea, apare si riscul de a va lovi de ele. De fapt, aceasta problema este usor de evitat daca adancimea corpurilor suspendate va fi calculata corect. Adancimea optima inseamna jumatate din adancimea blatului de lucru (adica daca blatul de lucru are adancimea de 60 cm, atunci corpurile suspendate trebuie sa aiba adancimea de 30 cm), iar inaltimea fata de blat este de 60 cm. Totusi, un corp suspendat functional este acela care are o adancime de minim 30 cm (cu tot cu usi). Daca va fi mai mic, nu veti avea suficient spatiu de a depozita vesela si alte ustensile.

In ceea ce priveste inaltimea acestora, aici nu exista restrictii. Depinde totul de cat de multe obiecte aveti de depozitat. Noi recomandam clientilor sa se foloseasca de inaltimea camerei si sa faca corpuri pana in tavan (totusi daca tavanul este peste 3 m inaltime deja va fi prea incomod sa folositi spatiile superioare). Pentru incaperile cu un H de 2.5-2.8 m, puteti fara nici o ezitare sa proiectati mobilierul pana in tavan. Chiar daca nu veti ajunge cu usurinta la politele de sus, veti putea depozita obiecte mai rar utilizate.

Desi bucataria este considerata un spatiu comun pentru toata familia, accentul pe ergonomia spatiului se pune pentru acea persoana care isi petrece cel mai mult timp aici, gatind. De aceea, mobilierul trebuie sa fie foarte bine optimizat. Prin urmare, daca v-ati hotarat sa realizati o bucatarie personalizata, concentrati-va pe dimensiunile individuale si nu pe solutii standard oferite de furnizor sau de producator.

Faceti o lista cu toate nevoile dumneavoastra si cu toate elementele necesare. Analizati-va obiceiurile si obiceiurile membrilor familiei dumneavoastra. Ce dispozitive folositi mai des si care sunt folosite mai rar? De cate prize aveti nevoie? Luati o ruleta si masurati care ar fi inaltimea perfecta a corpurilor, iar daca va este greu sa estimati, mergeti prin showroom-uri si analizati bucatariile expuse.

Mobilierul de bucatarie nu trebuie sa fie neaparat peste buget ca sa fie si ergonomic. Accentul trebuie pus, in aceste cazuri, pe functionalitate si pe individualizarea acestuia, ca sa raspunda perfect nevoilor voastre.

 

Natalia Berezovskaia, designer de interior la Creativ Interior, Blog personal The Famous Design.

Sunt Natalia, de profesie designer de interior. Imi plac culorile, provocarile si posibilitatea de a face oamenii fericiti! Scopul meu, de acum incolo, este sa va introduc in aceasta lume fascinata si chiar misterioasa a designului, unde efectele psihologice pot crea stari la care nu v-ati gandit vreodata.