Putem oare sa adaptam bucataria perfect nevoilor individuale ale fiecaruia? Cum am putea face asta?

Tehnic vorbind, plecand de la functiunea ei de baza, bucataria este spatiul destinat prepararii mancarii si depozitarii tuturor ustensilelor si ingredientelor necesare acestui proces zilnic. In realitate, insa, bucatariile s-au transformat treptat in adevarate spatii de socializare, atat pentru membrii familiei, pe parcursul zilei, cat si pentru intalnirile cu prietenii apropiati.

Asezarea obiectelor din bucatarie astfel incat sa optimizeze cat mai bine spatiul pe care il avem la dispozitie este foarte importanta si ar putea fi un bun punct de pornire. Bucataria trebuie gandita dincolo de estetica, intrucat in cazul ei, este necesar sa ramana functionala, pentru a se putea desfasura, fara provocari, toate operatiunile culinare.

Ca designer de interior, am avut ocazia sa aduc aceasta viziune acumulata in timp, chiar prin experiente personale, direct in casele clientilor. Astfel, s-a putut da viata unor bucatarii optimizate maxim din punct de vedere functional, pe a caror structura am construit un design interior ce imbina frumosul cu utilul, intr-un mod cat mai natural.

Cand trebuie sa punem mai mult accent pe estetic si cand functionalul trebuie lasat sa dicteze?

Diferenta o face, in primul rand, pozitionarea bucatariei, inchisa sau ca parte integranta a camerei de zi, si apoi obisnuintele fiecarei familii, in ceea ce priveste gatitul si functiunea incaperii.

Este mai mult decat evident ca o bucatarie vizibila din unghiuri diferite ale zonei de zi va trebui sa se incadreze vizual in designul acesteia. Implicit, deschiderea bucatariei determina o minimizare a rolului ei functional de baza, de spatiu destinat prepararii alimentelor, din motive impuse de armonizarea cu camera de zi, cu rol de primire a musafirilor si socializare. Prin urmare, o astfel de bucatarie va fi creata cu mai multe spatii de depozitare ascunse, astfel incat blatul de lucru sa fie mereu curat, lipsit de orice fel de instrumente destinate gatitului, avand in acest caz rol de pregatire si servire a bauturilor, cel mult a unor aperitive si salate pentru musafiri.

Gama de electrocasnice utilizata trebuie aleasa in special avand in vedere linia de design a bucatariei, pentru a se incadra in ansamblul zonei de zi, fara a ignora, insa, nici tehnologia din spatele produselor. Cu totii ne dorim, pana la urma, sa beneficiem de avantajele aparaturii de ultima generatie, intuitive si inovative, pentru a avea cat mai mult timp de petrecut acasa, in mod placut, alaturi de cei dragi. Nu in ultimul rand, materialele de finisaj folosite vor fi alese dupa aceleasi considerente, designul interior fiind cel care primeaza in aceasta ipoteza.

Astfel de bucatarii sunt mai des intalnite in cazul apartamentelor destinate locuirii individuale, in special de catre barbati, precum si atunci cand o locuinta dobandeste destinatie comerciala, fiind oferita spre inchiriere in regim hotelier. Bucatariile open-space nu sunt intotdeauna recomandate familiilor cu copii, in situatia carora activitatile culinare sunt intense si permanente, iar nevoile de depozitare si de spatiu sporite. Pentru familiile numeroase, precum si in situatia cuplurilor pasionate de gatit, ar fi mai indicat sa se opteze pentru o incapere separata de zona de zi, atat vizual, cat si olfactiv, care sa poata fi aerisite cu usurinta. Totusi, daca spatiul si compartimentarea interioara a locuintei nu permit exploatarea unei bucatarii separate de zona de zi, confortul intregii familii poate fi obtinut prin alegerea unor hote foarte performante si a unor plite sau cuptoare de mare putere, cu ajutorul carora timpii de preparare sa fie considerabil redusi.

Si in cazul bucatariilor inchise, atentia este indreptata spre caracteristici tehnice cat mai avansate pentru aparatura utilizata si materiale de finisaj durabile si rezistente in conditiile unei exploatari intense. Suprafata destinata blatului de lucru trebuie sa fie generoasa, la fel ca si numarul de arzatoare si chiar de plite (se poate opta, pe langa traditionala plita pe gaz, si pentru o plita cu inductie sau chiar un grill electric). Masina de spalat vase, dimensionata corect la numarul de membri ai familiei, si chiuveta cu doua cuve sau una singura, mult mai mare, sunt elemente necesare in astfel de bucatarii, in care gatitul nu este ocazional. Dimensiunea frigiderului si a congelatorului, care poate fi un corp separat, este iarasi un aspect ce nu trebuie neglijat de catre designer.

Daca dimensiunea incaperii permite, este foarte utila crearea unei insule bifunctionale, cu rol atat in procesul pregatirii alimentelor, oferind spatiu de lucru mai mare si mai optimizat fluxului tehnologic, cat si cu rol de loc de luat masa, servit cafeaua de dimineata sau, pur si simplu, de supravegheat lectiile celor mici concomitent cu prepararea mancarii.

Ce este mai important sa urmarim in amenajarea bucatariei proprii: aspectul functional sau cel estetic?

Nu exista un raspuns unanim valabil pentru toti consumatorii si pentru toate conjuncturile. Prioritizarea functionalului unei bucatarii in detrimentul unui design de exceptie sau, din contra, alegeri bazate, in principal, pe partea estetica a amenajarii, punand in plan secundar buna organizare a fluxului de gatit, sunt decizii ce pot fi luate in beneficiul real al clientului, doar dupa o analiza amanuntita a stilului sau de viata, a nevoilor si dorintelor acestuia.

Cum fiecare dintre noi este unic, nu putem impune nimanui un design cu valoare de perfectiune absoluta si ne bazam pe abilitatea de a asculta clientul nostru, astfel incat bucataria creata sa fie cu adevarat imaginea perfect adaptata la cine este el si ce nevoi are de la acest spatiu. Chiar daca asta inseamna sa ridicam blatul de lucru sau cuptorul electric la o inaltime mai mare decat cea folosita ca si standard, in conditiile in care beneficiarul este o persoana cu o inaltime peste medie, sau sa-l lasam pe el sa-si configureze functionalul dulapurilor si al sertarelor, dupa obisnuintele deja create.

Din aceasta perspectiva, putem privi designul interior drept management al frumosului functional. Si, mai presus de toate, sa nu uitam ca designul este, intotdeauna, despre si pentru oameni.

Ioana Lupu, designer de interior si cofondator al companiei Acolada.

Cu o experienta de peste 15 ani in management financiar si de proiect, a adus in beneficiul clientului de design abilitatile de optimizare si eficientizare pentru a identifica, in fiecare caz in parte, echilibrul ideal dintre latura estetica si functionala a oricarui spatiu.

Sursa imagini: Acolada Design