Povestea designerului self-made care slefuieste o generatie

Andreea Muresan e un designer de interior fara educatie formala in arhitectura si design. Spune despre ea ca a invatat din carti, din reviste, din interactiunea cu profesionisti, din experienta santierelor, pe scurt, ca a invatat facand. Totul a pornit din pasiunea descoperita la doar 13 ani, cu prima „Maison et Jardin” primita de la mama ei, iar acum, aproape 30 de ani mai tarziu, tine cursuri de design in care ii invata pe altii sa isi urmeze calea, sa se descopere si sa isi structureze informatiile, astfel incat sa devina designeri de interior apreciati.

Design Stories Made In RO Andreea MuresanDesign Stories Made In RO Andreea Muresan

 

Amenajeaza locuinte, iar uneori, mai rar, spatii publice. Desi are peste o suta de proiecte puse in opera, accepta greu sa vorbeasca despre ele, face rar fotografii si da si mai rar interviuri. „Ma simt datoare cu discretie pentru ca lucrez cel mai mult pentru persoane private, pentru cupluri, pentru familii, si le inteleg foarte bine nevoia de a se proteja de ochiul publicului. In plus, proiectele mele sunt despre ei si casele lor, nu despre mine si ambitiile mele.” De asemenea, alaturi de partenerul ei de viata si profesie, Raul Fratila, creeaza gradini – le proiecteaza si le transpun in realitate impreuna, pana la ultimul fir de iarba. Daca nu ar face nimic din toate astea, i-ar placea sa documenteze munca artizanilor si profesionistilor in meserii traditionale, de la dulgheri la tesatoare  de covoare sau sticlari.

Design Stories Made In RO Andreea Muresan

Recent, si tot alaturi de partenerul ei, a deschis un spatiu care ii poarta numele, Andreea Muresan Studio in Covaci 8, un spatiu de la care asteapta sa genereze creativitate, in primul rand, si sa creeze punti intre business-uri si profesionisti din domeniu. „Designerii din Bucuresti ajung mai greu la producatorii din tara, mai ales atunci cand sunt la inceput de drum. Sunt sigura ca le place sa foloseasca in proiectele lor saltele sau scaune produse la Targoviste, Satu Mare sau Timisoara, covoare facute la Iasi sau Chisinau, ceramica de la Alba, mese de stejar masiv din Maramures, parchet de la Piatra Neamt, finisaje de ultima generatie importate de o firma din Cluj sau Bacau, covoare orientale fabuloase selectate cu ochi de artist de cineva din Constanta. Dar informatia circula greu. Si mai greu, daca vorbim de mici ateliere sau artisti. Ceea ce incercam sa facem e sa ii invitam sa se prezinte unii altora la noi in studio.”

 

In Design Stories. Made in RO, ne dezvaluie ce inseamna pentru ea un designer bun, cum se regleaza relatiile dintre clienti si designeri, care sunt convingerile estetice dupa care se ghideaza si de la ce principii etice incearca sa nu se abata.