Este nevoie de oameni cu o viziune realista pentru a lupta impotriva uneia dintre cele mai mari probleme ale lumii 

Ca locuitori ai acestei planete, trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru bunastarea societatii noastre si a lumii in care traim. Si una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntam in aceasta societate moderna o reprezinta risipa alimentara, rezultat al deseurilor alimentare inutile care sunt produse zilnic in casele din intreaga lume.

Estimarile sugereaza ca in fiecare an, 1.3 miliarde de tone de alimente comestibile sunt aruncate. Numai gospodariile europene arunca in fiecare an 27 milioane de tone de alimente in cosurile de gunoi. A devenit o problema globala care pur si simplu nu mai poate fi ignorata.

 

 

Initiativa noastra Respect Food este menita sa inspire lumea sa contribuie la combaterea risipei de alimente. Dar realitatea este ca avem nevoie de oameni cu o viziune curajoasa si aplicabila pentru a conduce lupta impotriva irosirii alimentelor.

Organizatii precum Food for Soul, conduse de Massimo Bottura, ambasadorul Grundig Global, fac o treaba excelenta de promovare a constientizarii sociale cu privire la deseurile alimentare si foamete. Food for Soul are o serie intreaga de initiative in colaborare cu bucatari, furnizori de produse alimentare, designeri si institutii – toate in numele minimizarii pierderilor de alimente.

Companii inovatoare se alatura mereu acestei miscari. Toast Ale, de exemplu, isi prepara drojdia de bere din paine proaspata, excedentara, care altfel ar fi irosita. Si toate profiturile lor se indreapta catre Feedback, campania de caritate ecologica a lui Tristram Stuart care este implicata in lupta pentru eliminarea deseurilor alimentare.

Companii precum Whole Surplus isi aduc o mare contributie. Misiunea lor este de a ajuta alte firme sa recupereze valoarea din surplusul alimentar intr-un mod cat mai simplu. Compania ajuta comerciantii cu amanuntul si non-profit in gestionarea eficienta a bunurilor excedentare si creeaza un impact social pozitiv.

Proiectele UKHarvest si Felix sunt inca doua exemple de gandire in perspectiva. Aceste companii sunt operatiuni non-profit pentru salvarea alimentelor perisabile colectand surplusul de alimente de calitate de la toate tipurile de furnizori de alimente, apoi le ofera – direct si gratuit – catre organizatiile de caritate care le pot folosi.

Sunt companii ca acestea care ne inspira sa ne asumam un rol si sa luptam impotriva acestei epidemii la nivel mondial. Si lumea incepe sa observe.

In 2016, Franta a devenit prima tara care a interzis vreodata supermarketurile sa arunce sau sa distruga alimentele nevandute, fortandu-le in schimb pentru donatii catre organizatii de caritate si banci de alimente.

No Leftover Week din Marea Britanie si Slovenia reprezinta o provocare menita sa ii educe pe oameni cum sa reduca risipa de alimente prin neproducerea de resturi timp de o saptamana.

In timp ce acestea sunt initiative excelente, lupta impotriva deseurilor alimentare nu se limiteaza la companiile vizionare, la tehnologiile ecologice sau la politica guvernamentala ci trebuie sa inceapa de acasa, cu tine.

Cu oameni adevarati cu o constiinta reala.

Activistul danez Selina Juul si organizatia sa neguvernamentala Stop Wasting Food au cateva realizari majore. De exempu, Danemarca a reusit sa-si reduca risipa de alimente la nivel national cu mai mult de un sfert din 2010 pana in prezent.

Initiativa lui Juul i-a inspirat si pe altii sa vina in ajutor prin propriile lor mijloace. Nicole Klaski a lansat The Good Food, un supermarket pentru salvarea alimentelor in Köln, Germania. Este primul de acest fel din tara, care vinde produse de orice fel, de la legume la bere, fara preturi fixe.

Oamenii ca Lauren Singer isi reduc propria amprenta de alimente irosite. Incredibil, dar a reusit sa produca aproape zero gunoi in patru ani. Stilul sau de viata „fara deseuri” inseamna ca nu arunca nimic, desi recicleaza si produce compost din deseuri alimentare.

Intre 20% si 40% din toate fructele si legumele comercializate se pierd inainte chiar de a ajunge in magazine, pentru ca isi schimba aspectul. Dupa ce a descoperit acest lucru, Iordan Figueiredo a initiat o campanie numita Ugly Fruit and Veg, care vizeaza educarea copiilor si stoparea deseurilor de fructe si legume foarte bune pentru consum.

Exista mii de oameni care fac diferenta si sute de metode de implicare, de la utilizarea unor metode de cumparaturi mai eficiente la o utilizare mai inteligenta a resturilor de mancare. Pentru a va alatura acestei cauze, aruncati o privire http://www.grundig.com/ro-ro/respectfood

Credem ca oamenii ar trebui sa se bucure de mancare buna, fara a produce deseuri alimentare. Daca si tu crezi acest lucru, adera acestei cauze si hai sa #RespectFood ducand lupta impotriva deseurilor alimentare impreuna.