Ruxandra a studiat arhitectura, iar mai apoi a devenit pasionata de designul la scara mica, unde frumusetea detaliului poate fi explorata mai usor. Prin obiectele pe care le creeaza, Ruxi incearca sa surprinda relatia dintre identitatea locala si designul contemporan. Crede ca pentru un obiect reusit, cheia sta in intalnirea dintre functionalitate, emotie si sinceritatea in executie. Pentru ea, designul de obiect in Romania presupune multa munca si dedicare si este de parere ca se dezvolta deja o comunitate frumoasa de profesionisti.

1. Ai studiat arhitectura, insa acum mare parte din activitatea ta se bazeaza pe design-ul de produs. Cum a luat nastere pasiunea asta?

A luat nastere treptat si s-a conturat dupa ce am terminat studiile universitare din Bucuresti. In proiectele de arhitectura pe care le studiam, cum ar fi cele ale lui Alvar Aalto spre exemplu, mi se parea ca frumusetea cladirii sta tocmai in atentia pentru detaliu. Astfel am devenit din ce in ce mai interesata de designul la scara mica unde poti explora mai usor aceasta frumusete a detaliului.

2. Esti inspirata de un designer anume?

De foarte multi. Mereu ma reintorc la clasici precum Frank Lloyd Wright sau Alvar Aalto. Si dintre cei mai recenti i-as mentiona pe Barber & Osgerby sau pe GamFratesi.

3. Ce principii aplici in meseria ta? Ce face ca un obiect sa fie reusit?

Sinceritatea si simplitatea sunt principii dupa care incerc sa ma ghidez in ceea ce fac.

Pentru un obiect reusit cheia sta in intalnirea dintre functionalitate, emotie si sinceritatea in executie. Si inca ceva: obiectul ar trebui sa fie utilizat. Acest ultim ingredient cred ca poate face un obiect cu adevarat reusit. Pentru ca povestea lui poate ca pleaca de la designer, dar este intotdeauna intregita de utilizator prin folosirea produsului.

      Andreea Machidon, Veronica Olariu si Ruxi Sacalis – Honest Goods

 

4. Ce sta in spatele pasiunii tale pentru mestesugurile traditionale? Ce te leaga in mod special de ele?

Ma fascineaza modul in care mesterii relationeaza cu materialul pe care il prelucreaza. Exista aceasta relatie identitara intre mester si mestesugul lui. Nu e doar o meserie pe care o practica, ei sunt ceea ce fac. Si au o inteligenta practica care noua pare ca ne lipseste in ziua de astazi. Ma leaga faptul ca putem invata foarte mult din comunicarea si interactiunea cu un mester.

5. Povesteste-mi despre primul obiect pe care l-ai creat vreodata. Si despre cel mai recent.

Primul obiect a fost un scaun mic din lemn cu un spatar minimal, caruia i-am testat statica folosind cat mai putine imbinari posibile si cat mai putin material lemnos.

Cel mai recent a fost un proiect la care am lucrat intr-o echipa multidisciplinara formata din designeri de obiect (alaturi de Andreea Machidon, Ana Marchetanu si Veronia Olariu) si antropologi (Ioana Popescu si Iris Serban) pentru Arhiva de Imagine a Muzeul Taranului Roman. A constat in realizarea unor cutii interactive inspirate din colectiile de fotografii ale Arhivei de Imagine MTR. Aceste cutii au mai multe compartimente si te invita sa descoperi obiecte contemporane de design care spun povesti inspirate de fotografiile de inceput de secol si obiceiurile de viata specifice pentru 4 comunitati culturale din spatiul Romaniei: romanii, aromanii, sasii si ungurii.

Andreea Machidon, Ana Marchetanu, Ruxi Sacalis si Veronica Olariu – Retelele privirii – La Fotograf

 

6. De unde te inspiri pentru obiectele create?

Din tot ce ma inconjoara, din viata de zi cu zi. Din natura, calatorii, povesti, gesturi, imagini sau de la oamenii pe care ii intalnesc.

7. Ce emotii iti propui sa obtii prin creatiile tale?

Inca lucrez la acest aspect. Imi doresc ca ceea ce fac sa transmita un mesaj simplu si clar legat de povestea obiectului, cu care oricine sa poata relationa imediat. Si cred ca povestea este sustinuta de materialitate care apeleaza la simturile noastre. Mana mesterului care a lucrat produsul poate da foarte multa valoare, tocmai prin micile imperfectiuni. Dar la fel de bine si perfectiunea obtinuta prin utilizarea unei masinarii, in cazul unei productii bazate pe tehnologii mai noi, poate apela la sensibilitatea noastra.

8. Cat se modifica un proiect de la prima idee pana la implementare? Sunt diferente mari intre idee si rezultatul final?

Depinde. Exista mereu provocarea de a pastra ideea initiala a proiectului atunci cand esti constrans de caracteristicile materialul folosit, de metodele lui specifice de productie sau de buget. De aceea faza de incercari si prototipare este esentiala si e momentul in care proiectul poate evolua si se poate imbunatati pentru a gasi echilibrul intre ceea ce e desenat initial si ceea ce este posibil din punct de vedere al productiei. Deci de la idee la implementare e un drum mai lung cu multe suisuri si coborasuri in care ideea initiala poate sa evolueze. Si tu odata cu ea.

8. Am observat ca ai avut nenumarate expozitii de-a lungul timpului, atat in tara, cat si in strainatate – care dintre ele a insemnat cel mai mult pentru tine?

Ma bucur foarte mult ca am avut oportunitatea sa particip la cateva expozitii foarte frumoase. As putea mentiona expozitia Révélations 2019 Biennale de la Paris, in compania mai multor designeri romani (curatoriata de The Institute si Ami Barak) si pe cea de la London Design Festival din 2016 unde a calatorit colectia Honest Goods (echipa de designeri: Andreea Machidon, Veronica Olariu, Ruxi Sacalis, curator Mirela Duculescu).

Ruxandra Sacalis – Honest Goods    //    Andreea Machidon, Veronica Olariu si Ruxi Sacalis – Honest Goods

10. Povesteste-mi putin despre experienta ta ca membru al juriului in cadrul concursului de design de obiect Cotroceni creativ, organizat de Muzeul National Cotroceni.

A fost o postura noua si interesanta pentru mine. Nu mai fusesem intr-un juriu pana atunci si m-am bucurat sa fac parte din aceasta initiativa inedita in Romania. Au fost proiecte foarte bune si variate in care s-a vazut entuziasmul si implicarea participantilor in povestea muzeului.

11. Ce material e nelipsit in proiectele tale? Cum ai defini sustenabilitatea in cateva cuvinte?

La un moment dat lemnul era preponderent in proiectele in care am fost implicata, dar am lucrat si cu ceramica, metal sau piatra. In general, materiale naturale. Sustenabilitatea cred ca sta in (re)folosirea materialelor si resurselor de productie locale (mesteri sau fabrici din tara). Si in realizarea unui obiect care isi pastreaza functionalitatea si relevanta estetica pentru mult timp, care poate fi folosit pe termen lung si care imbatraneste frumos acumuland istorii personale.

Ruxi Sacalis – Trefoil si Bring Us Together // Andreea Machidon Veronica Olariu Ruxi Sacalis – Honest Goods

12. Cum arata procesul de productie a unui obiect de-al tau? In ce fel e influentat de evolutiile tehnologice?

Totul incepe cu o idee si cateva schite. Dupa care urmeaza o faza mai lunga de testare a ideii. Spre exemplu, la vazele You’ve got Flowers pentru Ubikubi, odata ce ne-am oprit la ideea unei familii de cutii postale, am inceput sa studiem cu ajutorul unor machete de hartie forma vazelor, cum vor atarna pe perete si cum vor sta florile inauntru. Dupa stabilirea proportiilor, am trecut la prototipurile in ceramica pentru a optimiza fluxul tehnologic si pentru a vedea ce deformari pot aparea in timpul arderii. Cred ca noile tehnologii pot oferi nenumarate oportunitati de creatie si de productie.

Ruxi Sacalis – You’ve Got Flowers

13. Care iti e cel mai drag proiect din cele realizate pana acum?

Mi-e greu sa aleg. Fiecare are locul sau. Ma gandesc acum la Honest Goods pentru Pro Patrimonio, pentru experienta foarte frumoasa de lucru cu mesterii si la Flip trays pentru Ubikubi, unde am avut ocazia sa experimentez cu unul din materialele mele preferate, lemnul, si sa incerc sa ii pun cat mai bine in valoare materialitatea si texturile variate.

Flip Trays – Ruxandra Sacalis

14. Ce inseamna sa faci design de obiect in Romania? Cu ce oportunitati/ obstacole te-ai intalnit de-a lungul anilor?

Inseamna multa munca si dedicare.

Desi cultura designului de obiect este inca la inceput, se formeaza treptat o comunitate frumoasa de designeri, de jurnalisti in domeniu, cu initiative precum Romanian Design Week si cu business-uri pe design de obiect, care imping lucrurile in directia buna si ofera noi oportunitati.

Obstacolele cu care m-am intalnit: realizarea efectiva a unui obiect si lipsa unei piete (cerere-oferta) pentru ca tinerii designeri sa poata trai din ceea ce fac.

15. Crezi ca e usor sa creezi un design accesibil?

Nu prea. Pentru un design de obiect accesibil, produs in Romania, este nevoie de o piata mai dezvoltata, de mijloace de productie si de multa munca. Si cred ca este o munca de echipa intre designer, producator si om pe marketing pentru a crea un obiect de design accesibil si viabil.

 

Interviu realizat in cadrul seriei Design Stories. Made in RO