Creste propriile plante cu un pervaz, lumina naturala si un strop de imaginatie

Trendul „Grow Your Own” nu este doar o moda. Este felul in care oamenii s-au hranit, in vremuri bune sau mai putin bune, de-a lungul timpului, prin cresterea propriilor alimente. Poti deveni un maestru in cresterea plantelor si sa adaugi un plus de savoare mancarurilor preparate in casa cu ajutorul condimentelor obtinute din propria gradina urbana.

Daca esti incepator, ar trebui sa retii ca exista cateva elemente de baza pentru a crea o gradina de plante aromatice. Ai nevoie de o fereastra care este expusa cel putin 5 ore la lumina (desi 8 ore sunt mai indicate). Daca nu e cazul, aici sunt cateva sfaturi excelente de iluminat, care ar trebui sa te ajute.

De asemenea, asigura-te ca spatiul este incalzit. Vasele in care alegi sa cresti plantele trebuie sa aiba un drenaj excelent pentru a te asigura ca ofera umiditatea necesara, dar nu ineaca plantele in apa.

Creating an herb garden is a wonderful way to add character to your cooking and spice to everyday life. See this gorgeous built-in herb garden design . (https://ktchnmag.com/2015/12/18/where-craft-meets-cutting-edge-design/) (c) steininger.designers gmbh

Creating an herb garden is a wonderful way to add character to your cooking and spice to everyday life. See this gorgeous built-in herb garden design. (c) steininger.designers gmbh

In cele din urma, nu uita sa schimbi pamantul din ghiveci periodic. Textura sa afanata asigura radacinile plantelor aerarea atat de necesara. Intelegerea timpului optim de crestere a plantelor aromatice va face din gradinarit o activitate mult mai productiva si deosebit de placuta.

In sezonul de primavara, incepe cu rozmarin, cimbru si salvie. Cand se incalzeste, vara, incearca cu busuioc. Cand este cald afara, se pot produce suficiente frunze pentru cateva runde de pesto. Pe masura ce temperatura se raceste, daca gradina ferestrei este in exterior, muta plantele in interior, ia butasii si replanteaza-i in ghivece mai mici. Unele plante, cum ar fi arpagicul, mararul sau patrunjelul, rezista si la temperaturi scazute foarte bine. Iarna este adesea un timp plin de provocari pentru plantele ramase in aer liber. Odata ce primele geruri lovesc, poti sa iti iei adio de la condimentele din mica gradina, pana la primavara, cu exceptia cimbrului, a rozmarinului si a salviei. Acestea vor avea nuante maro, dar vor fi inca bune pentru mancat.

As the temperature cools, if your window garden is outside, consider bringing it indoors, or take cuttings and replant to smaller containers indoors.

As the temperature cools, if your window garden is outside, consider bringing it indoors, or take cuttings and replant to smaller containers indoors.

Odata ce ai stabilit ce vrei sa plantezi in mini-gradina, va trebui sa creezi o zona dedicata care sa se potriveasca in mod natural in stilul de decorare al bucatariei. Optiunile se limiteaza doar la imaginatia ta. Pentru inceput, aici sunt cateva idei usor de pus practica:

  1. Asaza vase de tabla sau vase ceramice pe 2 tije metalice de sustinere, in fata ferestrei. Acestea pot fi usor mutate in interior sau in aer liber, in functie de sezon.
  2. Daca ai o fereastra generoasa, iti recomandam sa adaugi in dreptul ei rafturi de sticla. Acestea vor permite trecerea luminii in interior.
  3. Pentru o fereastra mica, sadeste o colectie de plante in vase din lut pe o masa rustica sau pe o polita reconditionata dintr-o scandura de lemn.
  4. Daca nu ai foarte mult spatiu la dispozitie, dar ai o fereastra mare, planteaza mai multe varietati intr-un singur vas. Teracota este potrivita pentru o bucatarie mediteraneeana, in timp ce ghivecele din beton nefinisat se potrivesc unui stil urban rece.

O mini gradina de plante langa fereastra este un mod interesant de decorare a bucatariei care va adauga frumusetea casei si va „condimenta” in mod unic mesele gatite in familie.

A window herb garden is a kitchen décor feature that will add beauty to your home and deliver nourishment to your family. (c) Donal Murphy

A window herb garden is a kitchen décor feature that will add beauty to your home and deliver nourishment to your family. (c) Donal Murphy